hero icon

Content marketing: maak content waardevol

Contentmarketing geeft je de kans om jouw verhaal te vertellen, op een manier zoals jij dat wilt en zonder dat iemand je onderbreekt. Content is jouw manier om met je klanten te praten, op te vallen, te informeren, maar ook te verkopen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Dit is contentmarketing

Contentmarketing is het creëren van content, maar ook het zorgen dat die content je doelgroep bereikt. Het doel van contentmarketing is het boeien, binden en belonen en om zo kwalitatieve bezoekers aan te trekken die converteren.

Innerlijk is belangrijker dan het uiterlijk

Een oogstrelende, responsive site met pakkende headervideo en vlotte uitklapmenuutjes is veel waard, dat zullen wij niet ontkennen. Toch is er iets dat nóg belangrijker is dan goede looks: de inhoud. Ook online is het innerlijk belangrijker dan het uiterlijk. Zonder sterke content verlaat de bezoeker je site, om vervolgens te kijken of je concurrent wél een antwoord heeft op zijn vraag. Of een oplossing voor zijn probleem. Is dat het geval, dan hoef je er niet op te rekenen dat je ‘m snel terugziet.

Ijzersterke content

Als ondernemer met een website wil je verkopen en nieuwe business aanboren! Het uitdagende is dat je waarschijnlijk concurrenten hebt die dat ook willen. Je moet dus zorgen dat je iets biedt waardoor mensen niet meer om je heen kunnen. Het hoofdingrediënt: ijzersterke en unieke content waardoor je onweerstaanbaar bent. Dat is het hele principe van contentmarketing.

Wat kun je met contentmarketing bereiken?

Veel. Content is de basis van iedere digitale strategie. Content vertelt je verhaal, wat je drijfveren zijn, hoe je het verschil maakt, waarom mensen bij jou moeten zijn en nog veel meer. Je zorgt ermee dat bezoekers zich met jou kunnen en willen identificeren. Door goede content te creëren en delen bouw je autoriteit op; je bewijst dat je een expert bent en weet waar je over praat. Je maakt je bezoekers bewust en laat zien dat je ze begrijpt en kunt helpen. En als je ze eenmaal geholpen hebt, zorg je ook dat ze niet meer loslaten: goede content leidt tot trouwe en loyale klanten. Daarnaast is content cruciaal voor kwalitatieve links.

Lees meer over linkmarketing en het verkrijgen van kwalitatieve links
"Content is king. Geef je publiek iets unieks en zij zullen je belonen met een minutenlange staande ovatie. Of met een mooie opdracht of aankoop, als je dat liever hebt."
Bill Gates in 1996

Contentmarketing slim inzetten

Door contentmarketing slim in te zetten, kun je nog veel meer bereiken. Je zult meer bezoekers ontvangen die werkelijk geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten. En je kunt ze binnenlaten op een specifiek gedeelte van jouw funnel. Je genereert er organische links mee van websites met een hoge reputatie. Maar ook zoekmachines zijn fan van goede contentmarketing. Het helpt Google en consorten om je site beter te indexeren, wat weer leidt tot betere snippets en een betrouwbaarder beeld van je site. Kortom: legio redenen om contentmarketing serieus te nemen. De potentie ervan is haast eindeloos.

De content die toegevoegd is aan de Creddo site werd direct goed geïndexeerd en we zien dat de bezoekers lang op de pagina blijven. De bouncerate is laag en dat is een belangrijke indicator voor de kwaliteit. Wij zijn erg te spreken over de communicatie, stiptheid en gang van zaken. Wij hebben gekozen voor een content hub om specifieke content uit te lichten én vindbaar te zijn op long-tail keywords. Al na 1 maand werden we goed gevonden en hadden we diverse top 3 posities. Een mooi resultaat.

Annette
Zullen we je voorzien van gave content?

Hoe kan contentmarketing jouw SEO helpen?

‘Goede content zorgt voor goede links’. Dat is de opvatting van veel marketeers en SEO-specialisten. In de ideale wereld hebben ze inderdaad een punt. Helaas is de realiteit vaak anders en de wereld verre van ideaal. Wij zien veel content creators worstelen om traffic of andere gehoopte resultaten te krijgen. En na een aantal tegenvallende resultaten vliegt de handdoek al snel de ring in. Gedesillusioneerd trekken de creators de destructieve conclusie dat contentmarketing niet voor ze is weggelegd. Vaak onterecht. De content is essentieel, maar zonder gestructureerde contentmarketingaanpak blijven zelfs de mooiste pareltjes onondekt.

Lees meer over zoekmachine optimalisatie (SEO)

Vormen van contentmarketing

Content is er in talloze soorten en smaken. Een humoristisch blog, een Oscarwaardige productvideo, een uitgekiende social media-campagne, een vlog, een sprekende infographic, een podcast, en nog veel, véél meer. De onderstaande vormen komen het meest voor:

Content vormOmschrijving
Blog postsMet nieuwe blogs houd je je site gemakkelijk actueel. Het is niets meer of minder dan het publiceren van nieuwe nieuwsberichten. Vaak komen bezoekers je site via een blog post binnen. Dit is dus een uitgelezen kans om een sterke eerste indruk te maken.
InfographicsEen infographic is een uitstekend middel om informatie visueel vorm te geven. Je kunt er veel informatie op een aantrekkelijke manier mee presenteren. Omdat infographics afbeeldingen zijn, zijn ze makkelijk deelbaar. Wil je scoren met content die viraal gaat? De infographic is een van de beste manieren om dat te doen!
e-Books of whitepapersWil je jezelf echt positioneren op de allerhoogste apenrots? Bied dan een e-Book of whitepaper aan om je reputatie te bevestigen. Hierin kun je al je expertise kwijt. Slim als je je boek of paper ruilt voor een e-mailadres, dan weet je je geïnteresseerde publiek voortaan te vinden.
Content hubsEen content hub is een diep gedeelte omtrent een bepaald onderwerp. Dit is zéér linkwaardig. Een content hub is specifiek toegespitst op een bepaald interessegebied van je doelgroep. Je gaat hiermee de diepte in en voor de geïnteresseerde is dit buitengewoon interessant en waardevol.
ChecklistsEen checklist is een heldere en gestructureerde oplossing die voor veel mensen handig is; het geeft duidelijke acties weer. Een checklist is toegankelijk en het consumeren ervan kost weinig tijd. Bovendien zetten bezoekers graag vinkjes: goed voor hun dagelijkse portie voldoening. Niet gek dat dit zo’n populaire vorm van content is.
Kennisbanken en onderzoekMet kennisbanken en onderzoeken informeer je je bezoekers over een bepaald onderwerp. Doordat zulke betekenisvolle informatie gedeeld wordt, wordt het als nuttig aangemerkt. Dat maakt kennisbanken en onderzoeken niet alleen toepasbaar, maar ook linkwaardig.

Het contentmarketing stappenplan

Bij Hatless pakken we het wél gestructureerd aan, met een stappenplan. We houden graag de vaart erin, maar bij deze haltes trappen we op de rem, om vervolgens vol gas te kunnen geven:

 • Een content audit

  Voordat we vertrekken, kijken we eerst naar de huidige situatie. We scannen de content, komen met verbetersuggesties en leggen zogenoemde ‘content gaps’ bloot: content die aanwezig had moeten zijn, maar ontbreekt. Ook komen we met voorstellen om de huidige content beter aansluit op het zoekgedrag en geven we tips hoe de content beter gevonden kan worden. Het resultaat: een volledig geoptimaliseerde website.

 • Research en ideeën

  Tijd om de markt te verkennen. We gaan op zoek naar doelgroepen die we willen bereiken met de content. Die doelgroepen koppelen we aan zoekgedrag en relevante keywords. De output leveren we in een groot palet aan contentideeën. Onze ruime ervaring (+10 jaar) en uitstekende ontwikkelde boerenverstand helpen daar enorm bij, daar zijn we eerlijk over. Oh, in deze fase verkopen we niet alleen een leuke titel of pakkende oneliner. We vinden het belangrijker om het idee tot in de puntjes uit te werken. Kost wat meer tijd en moeite, maar dat betaalt zich minimaal dubbel terug.

 • Uitvoering en contentcreatie

  De plannen zijn gesmeed, nu wordt het tijd voor de praktische uitvoering. Onze bestemming: authentieke, oprechte content die waarde toevoegt en inhoudelijk sterk is. En een boodschap die blijft plakken. Om daar te komen, zorgen we dat de content die we delen toegankelijk, herkenbaar, uniek en informatief is, en dat de boodschap de lading volledig dekt.

 • Uitvoering en contentcreatie

  De marketing na publicatie Goede content maken is één ding, maar zonder een goede marketing levert het weinig op: je content moet gezien worden. Dat gaat niet vanzelf. Je zult tijd moeten vrijmaken voor: mails naar mensen die mogelijk interesse hebben in je content, telefoontjes naar journalisten, bloggers en anderen die je content mogelijk willen delen, het delen van je content op social media, het promoten van de content door middel van advertenties. Dat kan ook op social media zijn.

 • Analyse en aanscherping

  Na het doorlopen van deze stappen zul je niet alleen resultaat zien, maar ook belangrijke inzichten krijgen. Daarmee kun je je toekomstige content nóg beter afstemmen en efficiënter te werk gaan. Je weet steeds beter welke vorm(en) van contentmarketing doeltreffend was. Daar kun je op voortborduren voor betere vervolgresultaten.

 • Rapportage en actiepunten

  Maandelijks rapporteren we op een duidelijke manier wat we gedaan hebben. Tegelijkertijd werken we aan nieuwe plannen om content voor jou het verschil te laten maken. De resultaten van eerder gebruikte strategieën helpen ons daarbij. We blijven ontwikkelen, bedenken en uitvoeren. En we geven nooit op. Dat zie je terug in de resultaten!

Aan de slag met content marketing?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw merk te bespreken, je krijgt er geen spijt van, belooft!

Veel gestelde vragen over content

Bij het creeeren van content, komen veel aspecten kijken. Hieronder een overzicht van de antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent content.

Maken jullie SEO content?

Zo zouden we het zelf niet noemen. We maken content die gemakkelijk te crawlen is voor crawlers én goed passen bij de zoekintentie van mensen die een zoekmachine gebruiken.

Wat kost content marketing?

De kosten lopen sterk uiteen. We beginnen altijd met een audit, die prijs begint bij €2750. Bij content marketing is het vooral van belang wat het op gaat leveren: een constante stroom van bezoekers, kwalitatieve backlinks (linkbait) en goede bezoeken aan je site.

Kan ik jullie ook inzetten voor het genereren van content ideeën?

Ja, dat kan. Ons stappenplan blijft altijd hetzelfde: we beginnen met een content audit. Daar volgen ideeën uit. We doen altijd direct een voorstel waar je (zelf) mee verder kunt of waar je ons voor in kunt zetten. Je zit na een content audit nergens aan vast, behalve aan de gave ideeën die uit zo'n audit komen.

Hoe lang duurt het voordat er resultaat is?

Dat kan binnen één dag/maand/jaar na indexatie zijn. We weten na het doen van een audit een goede inschatting te geven. Echter is het lastig om vooraf te weten hoe lang iets duurt, aangezien we op vele factoren geen invloed hebben. De factoren die waar we wél invloed op hebben, zullen we ze goed mogelijk invullen en optimaliseren.

Zijn er redenen om niet aan content marketing te doen?

Absoluut. We lichten die redenen hieronder toe!

Redenen om niet aan contentmarketing te doen

Ja, die zijn er. Het gezegde ‘goed werk heeft tijd nodig’ gaat ook hier op. Afhankelijk van het soort content dat je deelt moet je mogelijk verdiepen in een onderwerp. Vervolgens moet je content creëren en distribueren. Dat kost tijd en het vinden daarvan kan een uitdaging zijn. En je moet het ook leuk vinden om content te delen. Hieronder bespreken we de 2 voornaamste redenen om niet aan contentmarketing te doen:

Adverteren is sneller en levert meer traffic op.

Een goede contentmarketingcampagne optuigen kost tijd. Adverteren is een snellere manier om traffic te genereren. Je stelt een budget in, kiest een doelgroep en laat die klanten maar komen! Was het maar zo simpel. Met advertenties laat je mensen pas invoegen in het laatste deel van je marketingfunnel (bij Conversie). De trajecten Bewustwording, Interesse en Overweging zijn ze hier al gepasseerd. Lang verhaal kort: door te adverteren kun je heus wel wat verkopen. Maar dat zijn vooral toevalstreffers en je bouwt er geen band met je klanten mee op: daarvoor ontbreekt de zo belangrijke aanloop.

Het duurt te lang om resultaten te zien

Dat ligt er maar net aan hoe je het begrip ‘resultaten’ definieert. Als je alleen verkopen of leads als ‘resultaat’ beschouwt, dan kán adverteren inderdaad sneller zijn. Maar het hoeft niet. Bij Hatless maken we ook content die direct goed scoort en leads oplevert.

Ook als de resultaten even op zich laten wachten is contentmarketing niet zinloos, integendeel. Je rijdt sneller om een berg heen dan dat je er een tunnel doorheen graaft. Maar als die tunnel er eenmaal is, kun je er keer op keer gebruik van maken. Met contentmarketing kan het hetzelfde zijn en even duren voor je je publiek bereikt. Maar heb je eenmaal hun aandacht, dan kun je veel sneller vervolgresultaten boeken.

Zet het Hatless team aan jouw project