Expertise

Hoe doe je linkbuilding?

Floris van Vredendaal | 06 February 2022

Er zijn tal van strategieën te bedenken om beter aan te sluiten bij de intentie van de bezoeker en zo links te krijgen van andere websites. Bij Hatless kunnen we wel meer dan 150 strategieën verzinnen om aan backlinks te komen. In de lijst hieronder zetten we 9 evergreen linkbuilding strategieën op een rijtje die voor ieder bedrijf waardevol zijn.

Inhoud van deze blog

  1. Wees behulpzaam verbeter een andere site

  Daar waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Denk aan spellingsfouten, het missen van een bepaald onderdeel of een foutieve verwijzing. Een opgemerkte fout geeft een positieve indruk aan de andere partij: je stuurt immers een mail om de website te verbeteren. Tegelijkertijd kun je nog een verbetervoorstel doen: je link pitchen.

  2. Schrijf nuttige content ter aanvulling op een onderwerp

  Waardevol en relevant zijn de sleutel tot goede content. Het zorgt er namelijk voor dat je de juiste bezoekers naar jouw website trekken, om meer informatie te verkrijgen over de onderwerpen die zij interessant vinden. Doordat jouw content een goede aanvulling geeft op een bestaand onderwerp, wordt de website des te interessanter voor andere websites om naar te linken. Én juist daarom komen de mooiste backlinks tot stand!

  3. Vervang een niet werkende site

  De meeste webmasters zullen er alles aan doen om gebroken links te repareren. Een bezoeker doorsturen naar een niet werkende site zorgt immers voor een negatieve ervaring en daar kun je handig op inspelen. Broken link building is een proces dat uit vier stappen bestaat:

  1. Branchespecifieke webpagina's vinden met één of meer gebroken links

  2. Contact opnemen met de webmaster en hen op de hoogte stellen van het probleem

  3. Stel voor dat ze de gebroken link vervangen door een link naar jouw site

  4. Bekijk of er nog meer links naar de gebroken backlink staan om het bovenstaande stappenplan te herhalen

  4. Traceer niet linkende mentions

  Elke dag worden grote merken zoals Starbucks, McDonalds, Apple, Toyota, duizenden - zo niet miljoenen - keren op het web genoemd. Toch zal niet iedereen die over deze merken schrijft er voor kiezen om er naar te linken. Redacteuren vergeten het, zijn te lui om een link toe te voegen of maken gewoon een fout tijdens de publicatie fase.

  Door te controleren wanneer mensen je merk noemen, biedt het de mogelijkheid om deze kans snel te benutten. Je kunt dan contact opnemen met diegene die de blog geschreven heeft of de website beheert en hen er vriendelijk aan te herinneren dat een link mogelijk nuttig is voor de bezoeker. Op deze manier kunnen backlinks relatief eenvoudig bewerkstelligd worden.

  5. Vertel wat over jezelf

  Een persoonlijke pagina met unieke content over iemand binnen de organisatie die vaak in publicaties verschijnt is een kans op een link. Op deze manier biedt elk interview, presentatie, training of event de kans om een link te bewerkstelligen.

  Een extra tip is het implementeren van een contactformulier, zodat mensen die iets willen weten over je, of wellicht een quote willen voor hun artikel, gemakkelijk contact op kunnen nemen. In ruil voor een link, uiteraard.

  6. Creëer een (gratis) tool

  Dit lijkt misschien een hele investering, maar dat hoeft niet zo te zijn. Denk hierbij aan een tool waarmee bezoekers iets kunnen berekenen aan de hand van een (simpele) formule. Door deze te ontwikkelen en gratis beschikbaar te stellen, ben je oprecht van waarde voor mensen die belang hebben bij een dergelijke tool. En laat dit nou direct een goed argument zijn voor een andere partij om een link naar jouw tool op te nemen.

  7. Maak je eigen woordenboek

  De meeste industrieën hebben hun eigen (vak)termen en begrippen. De definities van deze woorden zijn zeer linkbaar, omdat veel mensen de betekenis van bepaalde woorden niet kennen. Door een woordenlijst te maken en deze te delen help je mensen die opzoek zijn naar een bepaalde definitie. Het maken van een branche woordenlijst is een vrij eenvoudig, maar een enorm tijdrovend proces.

  Wanneer de woordenlijst is gepubliceerd, moet deze gepromoot worden. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door contact op te nemen met iemand die één of meer termen uit de verklarende woordenlijst ergens op de site gebruikt en voor te stellen om te linken naar jouw definitie.

  8. Doe een onderzoek

  Het doen van een onderzoek kan leiden tot opvallende resultaten. Deze bevindingen kunnen gebruikt worden om linkwaardige content te creëren. Dankzij de informatieve aard dat een onderzoek heeft, is de bereidheid om te delen en te linken vaak hoger dan bij bijvoorbeeld een commerciële productpagina. Daarnaast zorgt een onderzoek voor goede PR, waar weer mooie links uit voort kunnen komen. productpagina.

  9. Gebruik de skyscraper techniek

  Het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa heeft ongeveer 2 miljoen bezoekers per jaar.

  De skyscraper techniek is een content techniek die moet leiden tot meer links. Hoe?

  1. Zoek een bewezen “linkable asset” dat al vele links heeft in dezelfde industrie

  2. Maak een verbeterde versie

  3. Vertel de juiste mensen erover zodat ze kunnen linken naar jouw content.

  Artikel door

  Floris van Vredendaal

  Eigenwijze SEO specialist met een voorliefde voor affiliate marketing. In mijn vrije tijd moedig ik de Clippers (NBA) aan of zit ik ergens op het terras.

  floris@hatless.com