SEA-scoren met Hatless

Mooi werk, je website staat live! En het is een online kunstwerkje dat in het Louvre niet misstaat. Een gebalanceerde combinatie tussen beeld en tekst met pakkende oneliners en calls to action. Tijd voor conversie! Daarvoor heb je natuurlijk wel bezoekers - en bij voorkeur klanten - nodig. Die komen niet vanzelf, maar Hatless wijst ze de weg naar jou!

Er zijn verschillende wegen om traffic te krijgen. Een van de beste manieren om hiervoor te zorgen, is via zoekmachines. Daarin onderscheiden we twee smaken: Search Engine Advertising (SEA) en Search Engine Optimization (SEO). Op deze paginaIn dit artikel richten we ons op de eerste mogelijkheid. Op de SEO-pagina kom je via deze link terecht.

Wat is SEA?

De naam Search Engine Advertising verklapt het al: met SEA adverteer je via zoekmachines op zoekwoorden. Dat kost geld: je stelt een bepaald budget daarvoor beschikbaar. De truc is om zo veel mogelijk verkeer naar je website te leiden tegen zo laag mogelijke kosten. Tot zover geen hogere bedrijfseconomie.

Toch heeft het fenomeen SEA nog wel wat geheimen. Het principe lijkt simpel: jij betaalt een x-bedrag en het levert je een x-aantal bezoekers voor je website op. Het is wel belangrijk om van tevoren goed na te denken over je plan van aanpak. En je te verdiepen in de mogelijkheden en gewenste output. Anders gooi je én geld weg én laat de je kans op meer bezoekers liggen: dat is beide zonde.

Een plekje op het erepodium

Zoals we al schreven staat het voor Search Engine Advertising, adverteren via zoekmachines dus. Probeer het maar eens: google bijvoorbeeld op ‘parkeren Schiphol’. Bij de eerste zoekresultaten zie je Advertentie staan. Hier zijn dus SEA-marketeers aan het werk geweest. En we kunnen concluderen dat deze goed werk leverden: de sites van hun klanten staan op het digitale erepodium.

Bij de term ‘Search Engine’ denken mensen vaak aan een zoekmachine, in het bijzonder aan Google. Maar er zijn veel meer smaken. YouTube bijvoorbeeld. Moet je eens kijken hoeveel advertenties je te zien krijgt als je zoekt op ‘Photoshop-cursus’. Een platform als YouTube is voor SEA ook interessant. Zoekopdrachten getuigen namelijk van een bepaalde interesse, en die zijn weer slim te koppelen aan advertenties.

De verschillen tussen SEA en SEO

SEA en SEO zie je veelvuldig terug in de wereld van online marketing. Ze laten zich vaak uitstekend mixen, maar er zijn wezenlijke verschillen. De belangrijkste:

 1. Voor SEA moet je je portemonnee trekken; dat zijn betaalde advertenties. SEO heeft betrekking op organische (onbetaalde) zoekresultaten.

 2. SEA-advertenties zijn direct zichtbaar. SEO is een langetermijnstrategie. Het kan maanden duren voordat je resultaat ziet.

 3. Bij SEA zie je exact wat een campagne heeft gekost en hoeveel klikken en conversies dit heeft opgeleverd. Het resultaat van SEO is abstracter: lastig te meten.

 4. SEO-zoekresultaten staan op een minder prominente plek dan SEA-resultaten.

 5. SEO-zoekresultaten zijn – als je tenminste aandacht aan SEO blijft besteden – blijvend. Dat geldt niet voor SEA. Is je campagne voltooid, dan verdwijn je naar de achtergrond.

Wil je een ijzersterk, gebalanceerd pakket van SEA en SEO?

Waarom zou je adverteren in Google en in andere zoekmachines?

Veel mensen vragen ons of een SEA-campagne wel zin heeft, soms omdat ze al bezig zijn met een SEO-offensief. Wat ons betreft sluit het een het ander niet uit. En bij Hatless zijn we van mening dat SEA vaak zeker een grote toegevoegde waarde heeft. Waar je met SEO zorgt dat zoekmachines je website op organische wijze indexeren, koop je met SEA als het ware advertentieruimte. Een slimme, uitgekiende combinatie van SEO en SEA is vaak extra krachtig en heeft de potentie om internetters aan te trekken als een magneet. Zowel bij een lage als bij een hoge vindbaarheid.

Voordelen van adverteren met SEA

Adverteren via SEA heeft een hoop voordelen. We noemen er een aantal:

 • Je betaalt pas wanneer het gedefinieerde resultaat is behaald. Zoals een klik, een x-aantal weergaven of een percentage conversies.

 • Je houdt grip op je kosten: jij bepaalt wat je per campagne spendeert.

 • Je houdt volledig overzicht over de prestaties per niveau: per campagne, advertentie, zoekwoord, apparaat, regio, demografische verdeling, enzovoorts.

 • Je kunt ervan uitgaan dat zoekmachines in de toekomst alleen nog maar groter en belangrijker worden.

Succesvol adverteren met SEA

Nagenoeg alle organisaties die bezig zijn met online marketing adverteren in zoekmachines, met name Google. Daar is ook wel wat voor te zeggen. Een aantal grote voordelen:

 • Het is een investering die zichzelf vaak terugverdient: voor iedere in SEA geïnvesteerde euro, verdien je twee euro terug.

 • Wereldwijd worden er dagelijks vele miljarden zoekopdrachten uitgevoerd.

 • Met SEA is een CTR (Click Through Ratio) van 8% mogelijk. Zo’n percentage is met een klassieke SEO-campagne nagenoeg onhaalbaar.

 • De techniek achter SEA wordt voortdurend ontwikkeld, waardoor je resultaten beter aansluiten op relevante zoekvragen.

 • Het zichtbare verschil tussen organische en betaalde zoekresultaten wordt steeds kleiner.

 • Je hebt veel sneller resultaat dan bij SEO. Wanneer je SEA-campagnes online hebt gezet, worden de advertenties direct zichtbaar. Bij SEO - of offline-advertenties - duurt dat veel langer.

Kortom: meer dan genoeg reden om serieus met SEA aan de slag te gaan!

Zo helpt Hatless jou aan SEA-succes!

Een SEA-campagne organiseren kan bijna iedereen. Maar écht scoren met SEA is maat- en vakwerk. Daarvoor heb je een specialistische partij nodig. Gelukkig zit je nu op hun site. Ons stappenplan voor een knaller van een SEA-campagne:

 • Kennismaking

  Voordat we overgaan op de uitvoering, maken we eerst kennis. We bespreken wie je bent, wáár je bent en wat je wilt bereiken. Daarna gaan we goed nadenken over de regio waarin je gevonden wilt zijn, de mensen die je wilt bereiken, de zoekwoorden die naar jou moeten verwijzen en nog veel meer.

 • Campagne opzetten

  Al deze zaken worden onderdeel van een doordachte, complete marketingstrategie. Kost wat meer tijd aan de voorkant, maar dat is het dubbel en dwars waard: zo voorkomen we dat je jouw SEA-budget verspeelt aan bezoekers die helemaal niet interessant voor je zijn.

 • Aan de slag

  Na het voorwerk is het tijd om aan de slag te gaan. We gaan goede advertenties instellen en uitzetten. Daarna drukken we op de knop en gaat de campagne live. Tijd voor complete wereldverovering, of op zijn minst substantieel meer aandacht van je doelgroep.

 • Testen en bijsturen

  Na de live-gang gaan we analyseren, testen en bijsturen. Welke campagnes scoren goed? Welke doen het minder? En welke zoekwoorden gebruiken mensen? We analyseren alles: hoeveel mensen er doorklikken en waar ze op jouw site naar kijken. Dit geeft ons nuttige informatie die we kunnen gebruiken om je (toekomstige) campagne(s) verder aan te scherpen en nóg trefzekerder te maken! Dit proces van testen en bijsturen is een continu proces en stopt idealiter pas als jij jouw doelen hebt bereikt!

Ben je op zoek naar een partij die zorgt dat je écht succesvol bent met SEA?