Expertise

"Maar het werkt!"

Floris van Vredendaal | 11 March 2022

Op bepaalde sites kun je heel makkelijk likes en views kopen. Voor een paar tientjes krijgt je Instagram-post naar keuze een digitaal hartje van tienduizend accounts. Geweldig toch, zo veel liefde? Nee, wij vinden het waardeloos. Het aantal likes doet vermoeden dat je kiekje een World Press Photo Award-kanshebber is, maar het is zo nep als een Messi-shirt dat je op het strand tijdens je vakantie koopt. Een vorm van manipulatie. En daar willen we het in dit artikel over hebben. Niet om deugpunten te scoren of anderen de les te lezen, maar om te laten zien dat het ook anders kan. Beter, eerlijker en waardevoller!

    Zoekmachines misleiden

    Manipulatie komt online veel vaker voor. Ook binnen SEO. Hoe? Door zoekmachinecrawlers - software die het internet afstruint en pagina’s indexeert - te misleiden. Zoekmachines zien niet wat mensen zien. Je kunt zoekmachines vrij makkelijk naar je site lokken, door je anchortekst zó te creëren dat de zoekmachine deze interessant vindt en dus hoog rankt.

    De argeloze internetter klikt de site vervolgens snel aan. ‘Google vindt ‘m interessant, dus deze site zal wel goed zijn’. Nee dus. Het equivalent van: ‘Deze Instagram-video is tienduizend keer geliket, dus er komt iets heel grappigs’. Nou, vergeet het maar.

    ‘Maar het werkt’

    We vinden het jammer dat niet iedereen er zo over denkt. Er zijn altijd bedrijven die de kortste weg naar hun bestemming zoeken, maar daarmee geen oog hebben voor hun omgeving en de kansen die hierin liggen. Bedrijven zonder kwaliteitsbesef, die zich steeds verschuilen achter het motto ‘Maar het werkt’. Bedrijven die niet alleen valse betrokkenheid verkopen, maar daarmee ook de ziel van hun bedrijf.

    Wij hopen oprecht dat deze tactieken hun uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt. We hebben er natuurlijk geen invloed op, maar we willen wel een beroep doen op jouw gevoel voor een merk. Waar wil je als merk bekend om staan? Dat stukje bestaansrecht moet ook uit het linkprofiel naar voren komen. Want je wilt toch links die aansluiten op je merk?

    Mensen vragen ons vaak hoe wij in deze discussie staan. Zoals je gelezen hebt zijn we hier vrij uitgesproken over, maar bij deze nogmaals onze standpunten:

    • Op het moment dat je invloed hebt op de anchortekst, ben je per definitie bezig met manipulatie. Manipulatie is nooit goed.

    • Je moet links krijgen omdat je ze verdient en omdat je site goed aansluit bij de site waar je een link van krijgt. Irrelevantie is iets waar niemand op zit te wachten

    • Word je blij van een nummer één-positie in Google? En wil je die koste wat kost bereiken? Wat is er dan mooier om die positie met jouw merk te verdienen op basis van je bestaansrecht, en niet door manipulatie?

    • Kijk eens in de spiegel. Waar sta jij voor? Waarschijnlijk doe je wat je doet, omdat je het leuk vindt en je er goed in bent. Waarom zou je dan überhaupt kiezen voor een manipulatieve strategie die helemaal niets te maken heeft met waar je voor staat?

    • Iets wat veel tijd kost, is niet goedkoop. Links kosten veel mankracht, denkvermogen, creativiteit, inlevingsvermogen en assertiviteit. Het komt dus niet aanwaaien.

    • Wij zien een link als een aanbeveling. Een aanbeveling die oprecht is, omdat iemand je goed vindt, is veel meer waard dan een aanbeveling op een site die niemand bezoekt en puur en alleen bestaat om crawlers te manipuleren. Welke aanbevelingen heb jij het liefst?

    SEO-specialisten zijn verblind door rankings

    Natuurlijk snappen we dat je zo veel mogelijk liefde wilt geven aan zoekmachines. En dat je jouw klanten op één wilt laten staan wanneer mensen zoeken op de meest relevante termen. We begrijpen ook dat management of de klant mogelijk geen verstand heeft van hoe Google werkt. En dat posities in zoekmachines dé manier zijn om te laten zien hoe goed je bent.

    Wij snappen óók dat je als SEO-specialist afgerekend wordt op je rankings, omdat bedrijven je betalen om deze rankings te behalen.

    Dit lijkt logisch en onschuldig, maar als je dit doet, manipuleer je de zoekmachines. Je lokt ze met een vette worst die, eenmaal aangesneden, droog en smaakloos blijkt. SEO-specialisten zijn vaak zó Google-minded dat ze wakker worden en in slaap vallen met Google-scores. Het is een gemakkelijke strategie, waar je alleen een diepe zak voor nodig hebt. Ieder SEO-bureau kan deze strategie uitvoeren. Het is lekker schaalbaar. Je hebt alleen de contacten nodig; het is in- en verkoop. Daarom zijn er ook vele (grote) SEO-bureau’s die het op deze manier doen. Je verkoopt letterlijk links om de positie in zoekmachines te manipuleren. En het werkt. Dus iedereen wint! Toch?

    Wij, onafhankelijke denkers, denken daar anders over. Wij vinden dat je rankings moet verdienen op basis van je bestaansrecht en dat dit bevestigd moet worden door échte bronnen/websites. Niet door wie de grootste zak met geld heeft om links te kopen. Je verkoopt je waarden toch niet?

    Voorbeelden van manipulatie? Die komen we aan de lopende band tegen!

    De Bijenkorf

    Bron: chapeaumagazine.com

    Dus je gaat alleen op reis. Wat heeft dat met kleding te maken? Niet heel veel. Maar het is wel opvallend dat de links naar kledingstukken vervolgens staan in een ‘Je hoeft met niemand rekening te houden’-alinea. Kortom: over de linkplaatsing is niet nagedacht. De twee keyword-rijke anchorlinks zijn de enige links in dit artikel en vallen daardoor behoorlijk op.

    Wat we ook grappig vinden is dat onder de alinea over het ontmoeten van nieuwe mensen een plaatje staat van een mevrouw, alleen, bij het zwembad. Dit is een typisch voorbeeld van een SEO-tekst waarbij er 0,0 rekening is gehouden met de lezer. Die verspilt drie minuten van zijn leven en die krijgt hij nooit meer terug.

    Bron: MamaPlaneet.nl

    Als blogger moet er geld op de plank komen. Bloggers zijn namelijk afhankelijk van hun blog en het verkopen van blogs is een manier om te voorzien in de inkomsten. Zeer begrijpelijk vanuit de blogger. Bedrijven zoals De Bijenkorf maken hier dankbaar gebruik van en zetten manipulatieve links op de site. In dit geval zelfs twee links. Ze zijn wel zo slim om de eerste alinea een ‘decoy’-link te plaatsen. Al vinden wij dat links niet thuis horen in de eerste alinea: dan gaat de bezoeker dus weg van het artikel zonder het artikel gelezen te hebben.

    Bron: FabMagazine.nl

    Ook bij deze post over een ‘Goede Jas voor de Winter’ – met willekeurige hoofdletters dus - zien we de keyword-rijke anchorteksten om crawlers te misleiden. Deze site staat boordevol met teksten die puur geschreven zijn ter manipulatie van de zoekmachines. De bezoeker staat in geen enkel bericht centraal en het is content, zo dun als een zomerjas, waar je niets aan hebt als lezer. Even verder kijkend naar de andere blogs, zien we dat ook T-Mobile, Sakana Sushi en Kaya Sieraden meedoen. Voor ons een te random gezelschap.

    Ook gaat de site over van alles en nog wat, dus het is niet echt een specialistische site te noemen. De relatie tussen kleding, het berijden van een vrachtwagen en de leukste hobby's voor mannen is ver te zoeken. Het is een grote grabbelton en slechts weinigen zullen blij zijn met wat ze te pakken krijgen.

    Overstappen.nl

    Het linkprofiel van Overstappen.nl is bijna volledig gekocht. Dit kunnen we zien aan de hand van de anchorteksten:

    • overstappen.nl (14%)

    • internet vergelijken (7%)

    • energie vergelijken (5%)

    • autoverzekering vergelijken (5%)

    • autoverzekering (5%)

    • overstappen (3%)

    • uitvaartverzekering (3%)

    • internetverzekering.nl (3%)

    • <a>no text</a> (3%)

    • zorgverzekering vergelijken (3%)

    Deze verwijzingen zijn afkomstig van respectabele blogs zoals:

    • man-man.nl (wat heeft geld lenen te maken met een zeer zeldzame Mercedes-Benz AMG CLK GTR? Vrij weinig als je het ons vraagt.)

    • managementimpact.nl (op zich is er niets mis met de insteek van het artikel, maar de links in het artikel zorgen voor een matige uitwerking van het idee.)

    • bouwwereld.nl (kiezen voor een waterbesparende douchekop en even energie vergelijken? Huh...)

    Slechts 14% van het totaal is branded, de overige anchorteksten zijn duidelijk anchorteksten met een manipulatief karakter. Daarnaast zijn de artikelen matig qua insteek. Ter illustratie, dit is hoe de anchorteksten van een sterk merk eruitzien (in dit geval, Starbucks.com):

    • starbucks (27%)

    • <a> no text</a> (3%)

    • starbucks.com (2%)

    • www.starbucks.com (2%)

    • here (2%)

    • starbucks® (1%)

    • website (1%)

    • starbucks coffee company (1%)

    • starbucks coffee (1%)

    • http://www.starbucks.com/ (1%)

    Zoals je kunt zien, is het overgrote deel van de anchorteksten branded, zoals het hoort bij een sterk linkprofiel.

    123Tinki en ZOO Footwear

    Twee linkjes in één blog, handig? Nee! Wellicht kun je de kosten op deze manier splitsen, maar op het moment dat je in meerdere blogs naar je eigen site en een site van iemand anders linkt, laat je een duidelijke footprint achter. Je koopt links van bekende (lokale) publishers, maar er mist relevantie en er is duidelijk invloed geweest op de (keyword-rijke) anchortekst. Hierdoor is de link niet oprecht en daarom manipulatief. Voorbeelden:

    Huurzone.nl en Opzeggen24.nl

    Stel: je schakelt een SEO-partij in voor contentcreatie en/of linkbuilding. En deze partij plaatst vervolgens een link vanaf jouw homepage* naar een andere klant met jouw merknaam als anchortekst. Zou je je daarvoor laten lenen?

    Waarschijnlijk niet. Dat weet een SEO-partij ook. Daarom hebben ze de link bewust zo opgemaakt dat deze niet underlined wordt zoals de rest van je links. Blijft het lekker onder de radar en je verliest geen bezoekers.

    *We gaan ervan uit dat de SEO-partij toegang heeft tot de site en dat de linkende partij geen toestemming heeft gegeven.

    Second opinion nodig of doe je zelf aan manipulatie?

    We beseffen dat we met dit artikel niet alleen maar vrienden maken. We spreken ons behoorlijk fel uit tegen manipulatieve tactieken en bedrijven die te makkelijk willen scoren. Toch is enige nuance op zijn plaats. We willen nadrukkelijk niet het braafste jongetje van de klas zijn en andere SEO-bedrijven de maat nemen.

    Wat willen we dan wel? Anderen uitdagen om beter te doen dan wat ze nu doen. Kies niet voor binnendoorweggetjes, maar neem de toeristische route en observeer het landschap. Zorg voor content die écht tot oh’s en ah’s van je bezoekers leidt. En laat het linkprofiel een afspiegeling zijn van de bedrijfsidentiteit. Wees uniek en authentiek. Ga échte connecties aan, met verdiende links. Dat leidt tot véél meer waarde en voldoening.

    Laat ons eens meekijken naar je linkprofiel!

    Als onderdeel van onze visie willen we een oprechtere SEO-markt. Daarnaast vinden we dat lage kwaliteit niet beloond moeten worden. Wij brengen je graag de inzichten waar je iets mee kunt. Wellicht kun je een tweede set ogen gebruiken om eens met je meekijken of ben je benieuwd wat wij van jouw linkprofiel vinden? We doen graag een korte check up en een call. Gratis, uiteraard. Bel je ons?