Waarom werken wij met een retainer?

Wij zijn creatieve SEO specialisten die de hoogste kwaliteit nastreven, het kan daarom lastig zijn op op projectbasis te werken en van een uurtje factuurtje zijn wij geen fan. Het leveren van de hoogste kwaliteit staat in alles wat we doen centraal en een retainer past daarbij. Een retainer is een vast bedrag per maand, dat we afspreken voor een bepaalde periode (bij voorkeur een jaar). Binnen deze periode voeren we alle werkzaamheden zo flexibel en efficient mogelijk uit. Een retainer zorgt ervoor dat de diensten onafhankelijk van de maand ingepland kunnen worden tegen een maandelijkse afgesproken tarief, verspreid over de algehele periode van de retainer.

Het factuurbedrag van de retainer blijft dus gelijk over de gehele looptijd, maar de werkzaamheden worden niet per definitie uitgevoerd in de factuurmaand. Hieronder behandelen we een aantal voorbeeldsituaties om het toe te lichten:

Werkzaamheden

Voorafgaand aan de samenwerking spreken we af wat de werkzaamheden gaan zijn.

De werkzaamheden kunnen dagelijks zeer uiteenlopen, van het checken van een website, het samenstellen van een contentplan tot het vinden van websites om te benaderen.

We werken het liefst in blokken, zodat we in een flow zitten. Dan zijn we op ons best en efficiëntst.

Voordelen van een retainer

  • Iedere maand hetzelfde bedrag, ongeacht de werkzaamheden. Zo krijg je nooit een onverwachtse factuur en kunnen wij de werkzaamheden goed inplannen.
  • We plannen de werkzaamheden zorgvuldig in, zo kunnen we de kwaliteit het beste waarborgen.
  • Flexabiliteit is een groot goed: door flexibel te zijn in de werkzaamheden kunnen we helpen op vrijwel ieder aspect dat binnen de retainer valt.
  • Waarborging van de kwaliteit: we leven voor maatwerk en streven altijd de hoogste kwaliteit na. Een retainer geeft ons de flexibiliteit om écht de puntjes op de i te zetten én de hoogste kwaliteit te bieden.

Voorbeeldsituatie 1: de linkmarketing campagne

We doen een linkcampagne waarbij we zo veel mogelijk links proberen te vergaren naar je website. In principe is dit een maandelijks thema, maar tijdens de zomervakanties, feestdagen en in sommige maanden (zoals december) is het lastig om een goede linkmarketing campagne te doen. Dat komt voornamelijk omdat mailverkeer een cruciale rol speelt. In een periode waarin er veel marketing mails gestuurd worden, sneeuw een linkmarketing campagne al gauw onder en op het moment dat men bezig is met andere zaken, zoals een vakantie of het afronden van een kwartaal, wordt een linkcampagne mail mogelijk niet beantwoord.

Dankzij het hanteren van een retainer kunnen we onze werkzaamheden (flexibel) plannen, waardoor we om de vakanties en minder goede maanden heen kunnen de linkcampagne kunnen uitvoeren. Zo behalen we het best mogelijke resultaat.

In theorie zou het dus kunnen dat we alle mails van de campagne in april versturen (omdat dit volgens ons het succes bevorderd), maar we de facturen verspreid over de restant van de periode factureren versturen. We leveren in dit geval 100% van de retainer op in drie maanden (januari, februari en april) en sturen iedere maand een factuur voor een vast bedrag.

Voorbeeldsituatie 2: een grote SEO update

Een grote update, zoals het wijzigen van de URL structuur of het verhuizen van de site, heeft vrijwel altijd gevolgen voor SEO. Aan alles moet gedacht zijn. Het voorbereiden, uitvoeren en achteraf checken van alle wijzigingen is een tijdrovende klus. Het zou zomaar twee maanden kunnen kosten in tijd, op het moment dat er een maandelijks budget zou zijn. Dankzij de retainer kunnen we alle werkzaamheden in een kortere tijdspanne uitvoeren.

Door het gebruik van een retainer kunnen we alles zo efficient mogelijk plannen, waardoor de grote wijziging zo kort mogelijk duurt.

Voorbeeldsituatie 3: een content en een linkmarketing campagne

Voordat we aan de linkmarketing campagne beginnen is het van belang om de content volledig op orde te hebben. De hoofdredenen zijn:

  1. Goede content stelt ons als linkmarketeers in staat om beter en gemakkelijker links te verkrijgen. Want zeg nou zelf: zou jij linken naar een site zonder goede content? We willen de kans op een link zo groot mogelijk maken, daar hebben we content bij nodig die de bezoeker van de website waar we een link van willen krijgen ook daadwerkelijk verder helpt.

  2. Als we aan content denken, denken we ook aan interne linking. Interne linking zorgt ervoor dat lezers dieper de site in kunnen gaan, en niet alleen lezers. Ook crawlers nemen interne linking als belangrijke wegingsfactor als het gaat om SEO. Door middel van interne linking geef je de kracht van een verkregen link goed door.


Doordat we met een retainer werken zijn we in staat om op basis van onze capaciteit content te creëren. Daarom werken we bij voorkeur met een jaarbudget in plaats van een maandbudget. Investeren in content kan een groot gedeelte van de retainer bezitten, en dat is het zeker waard met het oog op de linkmarketing campagne en het worden van een autoriteit.

Alle on page activiteiten die komen kijken bij het creëren van goede content, zitten in de retainer. Nadat de website voldoende linkbare content heeft, gaan we aan de slag met de linkmarketing campagne. Content komt altijd op de eerste plek.

Veelgestelde vragen over retainers

Vallen alle werkzaamheden binnen de retainer?

In 9/10 gevallen is dat zo. Bij sommige retainers hebben we vooraf de afspraak gemaakt om bijvoorbeeld één type werkzaamheid te doen. Zoals het realiseren van een Jamstack website of het doen van een linkcampagne.

Wanneer is een retainer op?

In principe nooit, want wij gaan ervan uit dat onze relaties voor altijd zijn (en dus doorlopend). Het kan wel zo zijn dat we alles uitgevoerd hebben van een bepaald jaar, dan gaat in principe de retainer van het jaar daarop in.

Krijg ik een rapportage?

Iedere maand vertellen we je wat we hebben gedaan. Dit doen we in een beknopte rapportage met bulletpoints. Uiteraard zijn we altijd bereikbaar voor suggesties, opmerkingen en vragen.

Hoe ver zit ik in mijn retainer?

We maken altijd een globale planning en communiceren duidelijk over hoeveel we denken dat het van de retainer gaat kosten. Zo heb je altijd een goede inschatting over waar we staan in de retainer. Is er tijd over? Dan kunnen we altijd extra werkzaamheden inplannen, denk hierbij aan meer content of een uitgebreidere linkcampagne. Hierin blijven we dankzij de retainer flexibel.

Wat zit er niet in de retainer?

We werken altijd met een flexibele planning met sluitposten. Op het moment dat extra zaken buiten de planning om gedaan moeten worden, is daar een meerprijs aan verbonden. Bijvoorbeeld het schrijven van content voor andere websites of een product inkopen bij een publisher. Dergelijke zaken laten zich lastig plannen en zijn daarom uitgesloten binnen de retainer.

Doen jullie de werkzaamheden altijd in de factuurmaand?

Nee, de retainer stelt ons in staat om een flexibele planning te hanteren. De retainer is in die zin een abonnement en waarbij je een tegoed meeneemt. In de meeste gevallen is er geen tegoed omdat we zorgvuldig plannen. Je betaalt bij ons dus niet voor het werk dat we in een maand doen, maar we factureren voor het totaalpakket, dat opgesplitst wordt in maandelijkse termijnen gedurende looptijd van de retainer.

Kopen jullie ook links in binnen de retainer?

De inkoop van links valt in principe buiten de retainer. De hoofdreden hiervoor is dat een link qua prijs niet te voorspellen is: een link kan €10 kosten, maar ook €3.000. We spreken daarom bij voorkeur een link inkoop budget af, deze gebruiken we indien nodig. Onze focus ligt in eerste instantie op het verkrijgen van gratis en oprechte links. Al weten we ook dat sommige publishers enkel werken tegen een vergoeding.