Expertise

SEO is een kennisvak, geen schaalbare urenfabriek

Floris van Vredendaal | 22 May 2023

Als zoekmachine specialist die al meer dan 10 jaar meeloopt, heb je het nodig meegemaakt. Gedurende deze jaren leer je veel, zowel vakinhoudelijk als procesmatig. Bij Hatless doen we veel met eigen projecten, we experimenteren, innoveren en voeren gedurfde content ideeën uit om te kijken hoe ze ontvangen worden.

  SEO processen moeten efficient en gedetailleerd zijn

  Procesmatig doen we alles zo efficiënt mogelijk, we huren specialisten in van buitenaf om te kijken hoe we ieder proces nog beter vorm kunnen geven en we hebben in Denisa een projectmanager die a.d.h.v. slimme formules ieder detail optimaliseert.

  Allemaal zaken waar je van mee profiteert in de samenwerking, want: kennis is macht en efficiency zorgt ervoor dat we deze optimaal kunnen inzetten. Zeker op de langere termijn.

  De kennis van SEO is zeer specifiek en kent een hoge mate van complexiteit als het gaat om:

  • URL structuren

  • De hiërarchie op een website

  • Kannabalisatie van content

  • Indexatieissues

  • De werking van een crawler

  • De technische optimalisatie van een website

  • Interne linking

  • Het toepassenen en het gebruik maken van JSON code

  • De productie van linkbare content

  • Het zoeken van websites om een link van te krijgen

  • Het verzorgen van een insteek

  • Het onderhandelen over een inkoop

  • Het correct plaatsen van een artikel

  • Het overzicht bijhouden van een link marketing campagne

  • Het nalopen van een website

  Al deze taken kunnen veel tijd in beslag nemen, kennen een hoge mate van foutgevoeligheid en zullen tot in de details moeten kloppen om de SEO factoren (lees: een optimale ervaring voor bezoekers) te waarborgen.

  Waarom tijd geen goede en volledige maatstaaf is

  Redenen waarom tijd geen goede factor is in relatie tot het werk dat gedaan wordt:

  • Kennis en kunde kun je niet per minuut berekenen: iemand zonder ervaring en kennis maakt fouten die je op de lange termijn veel geld kunnen kosten omdat je niet goed gevonden wordt. De kosten die we kunnen voorkomen door aan de voorkant één uur mee te denken, rechtvaardigt een uurloon niet.

  • Een complex vraagstuk vereist een goede aanpak: de kans is groot dat wij jouw vraagstuk in de loop der jaren al een aantal keer vaker hebben opgelost. We weten dus hoe het moet, hebben de juiste aanpak en werken efficiënt. We zijn dus sneller en nauwkeuriger dan wie dan ook. Als je dat per minuut berekend, worden we dus eigenlijk gestraft voor onze efficiency.

  • Tijd is limiterend: de factor tijd is een limiterende factor. SEO staat voor ons gelijk aan liefde. We voeren ons werk met commitment uit, commitment voor jou en het project dat je aan ons toevertrouwd. Op het moment dat we enkel naar het klokje zouden moeten kijken, zou dat ten koste gaan van de liefde die we er insteken. Daarnaast zou het kunnen dat de uren van een maand opgaan doordat de opdracht te groot is voor één maand, als we niet met een retainer zouden werken, dan zou dat dus vertraging oplopen. Effectief gezegd willen we je meer kennis, kunde en resultaat geven in zo min mogelijk tijd.

  • Aan het einde van de dag, wil je de beste kwaliteit: wij nemen jou serieus. Op het moment dat we je zo veel mogelijk tijd zouden willen verkopen en een junior aan het werk zouden zetten om onze marge zo hoog mogelijk te houden, dan zou dat kunnen maar zouden we onszelf niet in de spiegel kunnen aankijken. SEO is een ambacht dat wij meesteren en een ambacht die zich niet leent voor een schaalbare uren business, doe je dat wel, dan gaat dat ten koste van de kwaliteit. Wij zijn high end en doen daar niet aan mee.

  Voorbeeldsituaties uit de praktijk

  Om het beter te illustreren hebben we een aantal voorbeeldsituaties uit de praktijk geïllustreerd:

  Een (internationale) SEO migratie

  Bij een (internationale) migratie van een site kan veel fout gaan. Er zijn talloze misstappen die gemaakt kunnen worden, met grote gevolgen (zoals het verliezen van posities en verkeer) tot gevolg. Enkele voorbeelden van veelgemaakte fouten bij een migrati:

  • De bezoeker wordt niet doorgestuurd naar de juiste pagina;

  • Verkregen links lopen dood en tellen daarom niet meer mee en worden mogelijk ook verwijderd;

  • Er wordt geen rekening gehouden met een internationale URL structuur;

  • Er is geen logica aanwezig voor een goede redirect van de (oude) URL structuur.

  Het moge duidelijk zijn dat een migratie specialistenwerk is, waar een SEO specialist zo vroeg mogelijk aangehaakt dient te worden.

  “Kun je deze pagina even checken of deze goed is qua SEO?”

  Even checken is er in het SEO vak niet bij. Om je mee te nemen in de basics van het proces als we een pagina bezoeken:

  1. Klopt de URL?

  2. Is er geen interne concurrentie?

  3. Is de opbouw van de titels logisch?

  4. Staan alle interne links goed?

  5. Is er JSON opmaak en klopt deze?

  6. Hoe zijn de afbeeldingen qua titel, grootte, anchortekst?

  7. Is de pagina goedgekeurd qua snelheid?

  8. Zijn de meta’s goed ingevuld?

  En dit is nog maar het begin… het “even checken” is er dus niet bij. Als je het over SEO hebt, dan is een groot gedeelte ook nuance gevoelig. Daar waar een junior SEO specialist wellicht zou denken: het bolletje van Yoast is groen en alle keywords staan op de pagina, weten wij dat een pagina o.a. goed aan moet sluiten bij de zoekintentie, de aandacht van de bezoeker vast moet houden én dat alle details moeten kloppen. Details die zich niet laten vangen door groene bolletjes of KPI’s van tools. Het is vakmanschap.

  “Ben je maandelijks écht X uur bezig met een link campagne?”

  Easy! We kunnen linkcampagnes erg groot maken, omdat we altijd boordevol ideeën zitten. Probeer zelf maar eens 3 maanden achter elkaar een aantal website (en dan hebben we het niet over 10-15 websites met dezelfde email) aan te schrijven met het verzoek om een link naar je site te plaatsen. Onze vuistregels:

  • Iedere site moet een persoonlijke en unieke mail ontvangen die specifiek gericht is op zijn of haar website/pagina;

  • We willen een meerwaarde bieden voor de bezoeker van de site die we aanschrijven;

  • We gaan in de meeste gevallen voor een gratis verwijzing;

  • De website doet ertoe: het heeft een achterban, bestaansrecht en is relevant binnen het gebied waarin we actief zijn.

  In de antwoorden die terugkomen zit veel variatie. Sommige antwoorden hebben een wedervraag, openen de deur naar een langdurige samenwerking of wijzen je verzoek af. Hoe dan ook: een mailcampagne kost inlevingsvermogen en je moet alle kansen/hoeken zien om er het meeste uit te halen. En dan hebben we het nog niet gehad over de onderhandelingen met publishers die een vergoeding wensen of een product willen uitproberen.

  Kortom: wil je de hoogste kwaliteit, dan moet er maatwerk geleverd worden. Maatwerk kost tijd, inlevingsvermogen en bovenal: kennis en kunde.

  “De teksten schrijven we zelf wel” of “content is al aanwezig”

  De ene tekst is de andere niet. Idealiter worden teksten geschreven door iemand die verstand heeft van SEO én het product/bedrijf door en door kent. Vaak zien we dat de teksten geschreven zijn door iemand zonder kennis van SEO, met als resultaat dat het wellicht mooi oogt, maar weinig inhoud heeft voor mensen die vanuit een zoekmachine komen.

  Het schrijven van teksten is een taak die je moet liggen. Ga je het met tegenzin doen? Dan is de kans groot dat:

  • De tekst inhoudelijk te wensen overlaat;

  • Er planningsmatig een uitdaging ontstaat: je hebt immers betere dingen te doen. Er moet dus lang gewacht moet worden op het beoogde resultaat (een kwalitatieve tekst die de volledige zoekintentie dekt en inhoudelijk staat als een huis);

  • Er een diepgaande check nodig is, waar veelal veel opmerkingen uit voort vloeien, waardoor er nog meer werk met tegenzin gedaan moet worden.

  Daarom werken we bij Hatless met een vaste methode, die stap voor stap uitgevoerd wordt en hebben we altijd een tekstschrijver die thuis is in het (specifieke) onderwerp. Binnen deze methode kun je zelf de teksten schrijven, maar kijken we aandachtig mee en vangen we de veelgemaakte fouten vooraf op.

  “Mijn nieuwe site is live en ik wil graag met SEO starten, kunnen jullie me helpen?”

  Dit is misschien wel het meest vervelende voorbeeld. Zoekmachine marketing is vaak het “least most important thing”. De site staat al, het CMS is gekozen, de indeling is definitief, alle elementen zijn zorgvuldig uitgezocht en dan komen wij pas in beeld. In 9/10 gevallen komen we met veel opmerkingen, zoals de punten die we in het eerste voorbeeld hebben genoemd en de zaken in het begin van deze blog.

  Het resultaat: heel veel werk dat afgevangen had kunnen worden op het moment dat er direct een SEO betrokken was bij de eerste brainstorm.

  De wijze les: bespaar jezelf een hoop gedoe en zorg ervoor dat SEO “the first most important thing is”, want uiteindelijk draait SEO om de bezoeker en het aangaan van een oprechte connectie. Iets dat centraal zou moeten staan bij het realiseren en onderhouden van een website.

  Hopelijk heb je aan de hand van deze voorbeelden een beter inzicht gegeven. Deze voorbeelden zijn bewegingsredenen voor ons om enkel te werken met een retainer. We werken niet met uurtje factuurtje want dat dekt de kennisfactor niet. Daarnaast doen we zo min mogelijk project management, om zo veel mogelijk focus te houden op wat ertoe doet: het goed gevonden worden en het aangaan van oprechte connecties.