Expertise

Slechte linkbuilding voorbeelden

Floris van Vredendaal | 06 February 2022

Onze visie is dat een link oprecht moet zijn en van waarde voor een bezoeker. Op het moment dat de bezoeker niet centraal staat en een link alleen maar geplaatst is om de positie in de zoekmachine te beïnvloeden is dat geen kwalitatieve link. Op deze pagina gaan we in op strategieën en tactieken die volgens ons niet (meer) zouden mogen werken.

In deze blog lees je de volgende onderwerpen:

    Kenmerken van een slechte linkbuilding strategie

    Op het moment dat strategieën worden gebruikt waarbij een site geen bezoekers heeft en enkel bestaansrecht heeft voor het plaatsen van linkjes. Dit is in onze ogen linkbuilding en geen linkearning en daarmee één van de grootste kenmerken van een slechte strategie.

    Er wordt alleen gestuurd op domein autoriteit en trustflow

    De termen Domain Autorithy (DA), Page Autorithy (PA), en Trustflow (TF) komen veelvuldig voorbij wanneer het gaat om de waarde van een link. Wanneer dit enkel de wegingsfactor is om een link te plaatsen, blijft de bezoeker buiten beschouwing. Het alleen sturen op DA en PA is naar onze mening veel te kort door de bocht. Een link moet namelijk relevant zijn voor de bezoeker en de website waarnaar gelinkt wordt moet ook gemaakt zijn om een bezoeker te helpen.

    In theorie geven de DA en PA aan hoe waardevol een domein/pagina is op basis van verschillende factoren waaronder o.a. de links naar het domein. Helaas is de DA en PA gemakkelijk te manipuleren en zien we dat enkel op basis van deze waarden links worden geforceerd.

    Het bovenstaande betekent niet dat DA, PA en TF er helemaal niet toe doen, maar het moet logisch zijn en passen bij de activiteiten van de site in kwestie. Uiteraard is een link meer waard wanneer deze van een autoriteit komt. Een link van een grote nieuwssite is veel meer waard dan die van een kleine lokale nieuwswebsite met een beperkt linkprofiel (no offense). Echter zullen deze grote nieuwssites enkel linken op het moment dat de link en/of content van waarde is voor de bezoeker.

    Er is veel invloed op de anchortekst

    Je wilt ranken op bepaalde zoekwoorden, dat is logisch. En om dit te bereiken wil je relevantie meegeven aan bepaalde woorden. Hier komt de anchortekst om de hoek kijken. Dit is de tekst waarmee gelinkt wordt naar je website. In het geval van slechte linkbuilding praktijken worden deze misbruikt om hoger in de zoekmachines te komen door gebruik te maken van exacte zoektermen.

    Je bent dan eigenlijk de relevantie aan het manipuleren. Dat wil zeggen dat als je als doel hebt om te ranken op een bepaald zoekwoord en met dit zoekwoord naar jouw site laat linken er bestaansrecht op dat zoekwoord gecreëerd wordt. Door op deze manier invloed uit te oefenen op de anchor tekst wordt de indicatie gegeven dat er relevantie/bestaansrecht is op bepaalde termen. Maar zeg nou zelf: wanneer je volledig invloed hebt op de anchor tekst doet dit afbreuk aan de oprechtheid.

    Veelgebruikte en schadelijke linkstrategieën

    In Nederland zien we een aantal veelgebruikte strategieën met als doel het misleiden van de zoekmachines. Hieronder bespreken we de veel voorkomende strategieën.

    Alleen maar startpagina (klonen)

    Directories komen in Nederland veel voor en zijn dan ook een bekend onderdeel van menig linkprofiel. Startpagina.nl was van oudsher een bekende manier om het internet te ontdekken en zijn vanuit daar een autoriteit. Het concept is inmiddels veelvuldig gekopieerd en er zijn in de loop der jaren veel klonen ontstaan. Deze klonen worden voornamelijk gebruikt om links te plaatsen met vooral keyword rijke anchor teksten.

    PBN strategie en/of dropcatch domein strategie

    PBN staat voor Private Blog Networks. Dit is een netwerk van websites die beheerd wordt door één of meerdere partijen met als doel om een link te plaatsen naar een website. In de meeste gevallen wordt er een blog geschreven over een onderwerp om relevantie rondom een link (bewust) te creëren.

    Echter is het vaak zo dat wanneer we kijken naar het backlinkprofiel van een PBN we geen links aantreffen over het onderwerp waarover geschreven wordt. Je zou het dus gerust “schijn relevantie” kunnen noemen. Eigenlijk worden deze blogs gefabriceerd met maar 1 doel: een linkje plaatsen. Daarbij proberen PBN's crawlers om de tuin te leiden door unieke IP adressen te gebruiken. Helaas is het hierdoor soms mogelijk dat op korte termijn de positie verbeterd in de zoekmachine.

    Dagelijks komen er domeinen vrij. Deze domeinen kan iedereen op de markt dan weer te registreren. Het gebeurd daarom ook geregeld dat een domeinnaam met backlinks verloopt. Deze domeinnaam heeft van oudsher - dankzij de links - dus autoriteit. Dergelijke domeinen worden vaak gebruikt om er een PBN op te zetten. Mede hierdoor is ons standpunt dat DA, PA en TF slechts indicatoren zijn die niet per definitie iets zeggen over de kwaliteit.

    Waar het vaak fout gaat bij PBN’s is dat dezelfde partijen op andere websites geplaatst worden. Zo kan een PBN eenvoudig opgespoord worden. Andere kenmerken:

    • De updates zijn enkel om een nieuwe link te plaatsen (al dan niet in een nieuw bericht).

    • Nauwelijks bezoekers.

    • Enkel geschreven content (weinig aandacht voor images/branding).

    • Geen interne linking.

    • Keyword rijke anchorteksten.

    • Geen duidelijke auteur.

    • Contact opnemen niet mogelijk.

    • Veel verschillende onderwerpen zonder directe relevantie m.b.t. het domein zelf.

    • Templates komen vaker voor in het netwerk.

    Je hebt een partnerpagina nodig voor linkruils

    Op zichzelf is het normaal dat een website linkt naar andere sites om zo hun eigen bezoekers voort te helpen. Maar wanneer je een partnerpagina aanmaakt om puur en alleen massaal links te ruilen is dat opzichtig. Daarnaast zit er waarschijnlijk geen bezoeker te wachten op een linkpartnerpagina met heel veel links naar uiteenlopende onderwerpen en waar de betrouwbaarheid moeilijk bepaald kan worden.

    Tiered linkbuilding strategie

    Een andere strategie waarbij het draait om het creëren van een netwerk om links er organisch en waardevol uit te laten zien is "Tiered linkbuiding". Wat je dan eigenlijk doet is het creëren van backlinks voor jouw backlinks. Hieronder een voorbeeld van een 3 tier linkbuilding strategie.

    Er worden verschillende lagen opgezet om ervoor te zorgen dat het lijkt dat de hoofdwebsite links krijgt van sites met backlinks. Deze strategie is verre van oprecht en een goedkope manier van slechte linkbuilding, omdat je eigenlijk matige kwaliteit tier 1 backlinks naar je website laat verwijzen en nog slechtere tier 2 backlinks naar tier 1 laat verwijzen. Daar komt vaak bij dat de tier websites vol staan met:

    • Matige content.

    • Niet of nauwelijks organische content.

    • Content die alleen maar geplaatst is om een link te zetten naar een andere site.

    • Irrelevante content die niet aansluit op het onderwerp van je site.

    • Keyword rijke anchor teksten.

    • Daarnaast hebben (in de meeste gevallen) de tiered websites geen bezoekers en nauwelijks links van goede domeinen.

    “Neppe” persberichten strategie

    Het nieuws halen, viral gaan, geweldig! Een goed uitgevoerde persstrategie vinden we fantastisch. Helaas zien we vaak dat SEO bedrijven de plank misslaan. Er wordt bijvoorbeeld een backlink gezet vanaf een lokale website, over een onderwerp dat in eerste instantie helemaal niet over de locatie gaat. Of in het geval zoals hieronder, waarbij een F1 website linkt naar een autoverzekering pagina voor consumenten. De relevantie voor lezers mist hier natuurlijk compleet.

    Worden persberichten geplaatst, zonder onderzoek/enquête/nieuwswaarde en in een rubriek met alleen maar soortgelijke berichten die lijken op advertorials? Dan is de kans groot dat het doel van deze berichten is om de zoekmachine te manipuleren. Zeker wanneer er een overduidelijke anchortekst aanwezig is (zoals de "autoverzekering" link). Een goed uitgevoerde PR strategie is een absolute meerwaarde voor je linkprofiel, mits de lezer centraal staat.

    Goed, genoeg gelezen over hoe het niet moet, hoe moet het dan wel? Check de de onderstaande pagina's of neem contact op voor meer informatie.

    Artikel door

    Floris van Vredendaal

    Eigenwijze SEO specialist met een voorliefde voor affiliate marketing. In mijn vrije tijd moedig ik de Clippers (NBA) aan of zit ik ergens op het terras.

    floris@hatless.com